МЕДУ У 2020 РОЦІ ЗІБРАЛИ УДВІЧІ МЕНШЕ, НІЖ ТОРІК




Солодкий та цілющий. Найчастіше саме ці дві характеристики меду цікавлять його покупців. Не менш важливими є аспекти екологічності та справжності. Цьогоріч кількість меду, який дають бджолосім'ї, значно зменшився.

Різних відтінків та структури. Це цьогорічний мед, який зібрала пані Наталя на своїй пасіці. Говорить, меду цьогоріч мало.

Наталія Сенчук, голова ГО «Полтавська обласна спілка пасічників»

- Весна прийшла цьогоріч рання, зимівля була холодна, снігу мало, бджоли добре перезимували, якщо у когось і загинула, то одна чи дві бджолосім'ї. А потім – різкі похолодання, відсутність кормової бази, дощі призвели до того, що нашим бджолам було дуже скрутно.

Тож показники викачаного меду цьогоріч – відповідні.

Мед з білої акації цьогоріч – в дефіциті, адже квіту майже не було. В минулі роки ж на Полтавщині на деяких пасіках збирали до 20 кілограмів меду з акації.

З липи цьогоріч у однієї бджолосім'ї бджолярі мають 8-10-12 кілограмів меду, а у минулі роки ця цифра сягала 40-50, а у деяких випадках – і 80 кілограмів меду.

Уже викачали мед із соняшника. Цьогоріч отримали по 30-40 кілограмів, у минулі роки позначка сягала 80-100 кілограм.

Популярний мед на Полтавщині – із коріандру, але цьогоріч цифра зі збору впала по всіх видах удвічі.

Але як обрати смачний та корисний мед? 

Варто звертати увагу на колір, консистенцію та смак. Але кращий спосіб запобігти обману – купляти мед у перевіреного бджоляра. Великий вміст цукру може визначити лише лабораторія, а на смак та візуально – ні.

- Коли я підняла його вгору, то зверніть увагу, яка повітряна кулька утворилася. Коли я його опустила, то вона повернулася назад. Це візуально можна виявити, який це мед. І біла акація іде з такими кульками, але вони ще й розриваються на частинки.

Наталія Сенчук розповідає: цьогоріч довелося підгодовувати бджіл минулорічним медом, щоб вони не загинули. Давали і цукровий сироп, але небагато.

Наталія Сенчук, голова ГО «Полтавська обласна спілка пасічників»

- Завдяки цьому наші бджоли витримали. Звичайно, ми їх не загодовували. Ми давали не більше, ніж пів літри на дві доби, щоб стимулювати матку відкладати яйця. І щоб бджоли не загинули з голоду. Загодовувати не можна, ми не хотіли, щоб бджоли відкладали цукровий сироп. Ми з кожним днем чекали, щоб погода налагодилася.

Цьогоріч ярмарка меду у з'язку з карантином не запланована, але бджолярі сподіваються таки провести її, хоч і в карантинному форматі.

Джерело: https://central-ua.tv

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар