14 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

 


В Україні 14 грудня відзначають День вшанування учасників ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця пам’ятна  дата була затверджена Указом Президента України  10 листопада  2006 року. Саме 14 грудня  1986 року було офіційно завершено будівництво саркофага над зруйнованим  енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Висловлюємо слова щирої подяки всім, хто зупинив некеровану ядерну стихію. Зичимо  учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  міцного здоров’я, довголіття миру та злагоди. Низький уклін пам’яті тих  ліквідаторів, хто не дожив до цього дня.

На сьогодні  в  області проживає 9 237 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з яких 3 186 встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Соціальна підтримка вказаної пільгової категорії громадян   забезпечується шляхом реалізації державних програм  та надання додаткових соціальних гарантій за рахунок коштів  обласного бюджету.

Департаментом соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації проводиться постійний діалог з громадськими Чорнобильськими організаціями з метою вивчення і  вирішення на обласному рівні  актуальних питань. За результатами взаємодії та співпраці, напрацьовані ініціативи щодо підвищення соціального захисту чорнобильців,  впроваджуються через обласну Комплексну програму  соціального захисту і соціального забезпечення населення області (далі – обласна програма).

У 2020 році  в рамках обласної  програми на додаткові соціальні гарантії громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділено 11,1 млн. грн. Кошти  спрямовано на  безоплатне  забезпечення ліками за рецептами лікарів для амбулаторного лікування та безоплатне зубопротезування, виплату адресної матеріальної допомоги дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, сім’ям у складі яких є діти з інвалідністю, внаслідок Чорнобильської катастрофи, на вирішення актуальних питань оздоровлення, зокрема на забезпечення  санаторно-курортним лікуванням, виплату  додаткової матеріальної допомоги на оздоровлення в санаторно-курортних закладах Полтавської області, забезпечення супроводом  осіб з інвалідністю 1 групи, шляхом виплати супроводжуючій особі  матеріальної допомоги для одночасного придбання путівки.

Наразі в поточному році закінчується дія обласної комплексної  програми. Департаментом  проводиться  робота щодо відпрацювання основних  напрямків програми для винесення на розгляд сесії обласної ради, в тому числі  з питань соціального захисту  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,  сімей померлих  чорнобильців.

Завдяки дієвим заходам, вжитим органами соціального захисту населення як на обласному, так і на місцевому рівнях на сьогодні  в Полтавській області завершена робота по заміні посвідчень на посвідчення нового зразка, яка проводилась протягом 2019-2020 років на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 №551.  Посвідчення  ,,Особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи  категорії 1” разом з вкладкою, замінено  на  посвідчення ,,Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1” 3 192 ліквідаторам.

Поряд з цим постійно направляються звернення до Міністерства соціальної політики України і Міністерства фінансів України  щодо підвищення рівня компенсаційних виплат громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи: розміру щомісячної виплати на харчування, щорічної допомоги на оздоровлення, одноразової компенсації за встановлення групи інвалідності. Народним депутатом України О.Кулінічем  внесено пропозицію щодо оголошення 2021 року - Роком вшанування подвигу ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської трагедії.

Питання соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС перебувають на постійному контролі в Департаменті соціального захисту населення  облдержадміністрації.

Повідомляє Департамент соціального захисту населення ОДА

Джерело: https://irt.pl.ua/

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар